SUSHI Katwijk, Zwaaikom 6, 2225 HX  Katwijk   T: 088 - 247 0000

Soorten:

Sashimi
Uramaki
Maki
Temaki
Nigiri
Gunkan
Futomaki
 
Sashimi:  
Sashimi zijn  plakjes rauwe vis waar Japanners traditioneel een diner mee beginnen. Deze plakjes vis worden gegeten met wasabi en gedipt in sojasaus. Omdat zoetwatervissen parasieten kunnen bevatten, worden alleen zeevissen rauw gegeten. Je kunt heerlijke sashimi eten van bijvoorbeeld zalm, tonijn, inktvis, oester, St. Jakobsschelp, zwaardvis, makreel of Japanse zeebaars.  


 
 

 
Uramaki:  
Uramaki sushi (binnestebuiten sushirol) is een sushirol die zo is opgerold, dat de rijst aan de buitenkant zit. De vis of groente zitten in het midden en daartussen de nori (zeewier). Vaak wordt de buitenkant van de uramaki gegarneerd met kuit, of sesamzaad.
Doordat de rol binnestebuiten moet komen, leg op het bamboematje eerst een stukje plastic, dan de rijst, dan de nori en dan de vullig. Ook bij deze sushivorm kan de vulling uit vanalles bestaan.
Deze vorm van sushi is ook het lekkerst om meteen na bereiden op te eten maar kan eventueel wat eerder gemaakt worden. De nori kan niet breken door het uitzetten van de rijst en blijft daardoor mooi
 
 

 


 
Maki:
Het bestaat uit de zeewier nori om een vulling van sushi rijst en vis of andere ingrediënten heen gewikkeld. Soms wordt in plaats van nori ook wel een soja-papier of een dunne omelet gebruikt, maar dit is buiten Japan niet heel gebruikelijk. Tijdens de bereiding wordt de sushi met behulp van een kleine bamboe mat opgerold in een rol van ongeveer drie centimeter in diameter, en vervolgens in zes of acht stukjes gesneden.
 

 
 

 
Temaki:
Temaki sushi is een variant waarbij de rijst en de vulling niet gerold is, maar een puntzakje van zeewier waar de ingrediënten ingestopt worden.
 

 
 

 
Nigiri:
Een bekende en veel gegeten soort sushi. Hier wordt de sushi rijst echter niet gerold maar met de hand gekneed tot een bolletje, waar dan een stukje vis, zoals bijvoorbeeld tonijn of zalm, of andere zeevruchten bovenop gedrukt wordt. Bij sommige toppings, zoals pijlinktvissen, octopussen, palingen of groente, worden de rijst en topping bij elkaar gebonden met een dun stripje nori zeewier. Een servering nigirizushi bestaat meestal uit verschillende stukjes sushi terwijl als nigirizushi afzonderlijk besteld wordt, er meestal twee identieke stukken bereid worden.
 

 
 

 
Gunkan:
Gunkan is een speciaal type sushi, het is een ovaalvormige klomp sushi rijst, met een randje nori er om heen gevormd als een kommetje. Het is gevuld met zachte, los of fijn gesneden ingrediënten zoals kuit, king crab & mayonaise of zalm & roomkaas.
 


 


 
Futomaki:
Futomaki sushi (dikke sushirol) is een dikke sushirolwaarbij  een heel vel nori (zeewier) wordt gebruikt.
Op het vel nori komt een laagje sushirijst, vaak met azijn speciaal voor sushirijst. Op de sushirijst kan een beetje wasabi worden gesmeerd afhankelijk van de bereider.
Allerlei vullingen zijn mogelijk, van vis, tot groenten, omelet of combinaties daarvan. Zo is er de California roll, met een vulling van komkommer, krab of garnaal en avocado. Dit is waarschijnlijk de meest bekende Futomaki, maar vele, vele combinaties zijn mogelijk